Vesta templomaRóma történelmi központja
Világörökség
Vesta templomának romjai
Adatok
OrszágOlaszország
TípusKulturális helyszín
KritériumokI, II, III, IV, VI
Felvétel éve1980
Elhelyezkedése
Vesta temploma
Pozíció Róma térképén
é. sz. 41° 53′ 30″, k. h. 12° 29′ 10″
A Wikimédia Commons tartalmaz Vesta temploma témájú médiaállományokat.

Vesta temploma Róma városában a Forum Romanumon álló épület az i. e. 4. századból.

Castor és Pollux templomától keletre egymás mellett állott a Vesta temploma és a Vesta-szüzek háza. Vesta kerek templomának eredete a város eredetével egykorúnak látszik. Köralakja arra mutat, hogy kerek kunyhóban tartották itt Vesta örök tüzét, mielőtt díszes templomot emeltek e célra. Sokszor pusztult el, de mindannyiszor díszesen újraépítették.

Körfalának átmérője 50 római láb (14,8 m) volt; ma csak subtructiója áll. Eredetileg 20 kannelúrás korinthoszi oszlop övezte az épületet. Szerkezetileg hasonló a zsupfedeles, faoszlopokon álló templomokhoz. Porticusa (bejárat) nyitott volt.

Alapjait 1930-ban rekonstruálták véglegesen.

Lásd még


Források


  • Világörökség-portál
  • ÓkorportálKategóriák: Olaszország vallási épületei | Forum Romanum


Dátum: 01.04.2021 08:39:07 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.