Victor McLaglenVictor McLaglen
McLaglen 1937-ben
Életrajzi adatok
Születési név Victor Andrew de Bier Everleigh McLaglen
Született 1886. december 10.
Tunbridge Wells. Kent
Elhunyt 1959. november 7. (72 évesen)
Newport Beach , Kalifornia
Sírhely Forest Lawn Memorial Park
Házastársa Enid Lamont (1919–1942)
Suzanne M. Brueggeman (1943-1948)
Margaret Pumphrey (1948-1959)
Gyermekei Andrew V. McLaglen
Pályafutása
Aktív évek 19201958
Műfajok western
Díjai
Oscar-díjLegjobb férfi főszereplő
1936 A besúgó
További díjakOscar-díj a legjobb férfi főszereplőnek (A besúgó, 8. Oscar-gála, 1936)

Victor McLaglen IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Victor McLaglen témájú médiaállományokat.

Victor McLaglen (Tunbridge Wells, Kent, 1886. december 10.Newport Beach, Kalifornia, 1959. november 7.) Oscar-díjas angol-amerikai színész.

Tartalomjegyzék

Fiatalkor


McLaglen a Kent megyei Tunbridge Wellsben látta meg a napvilágot egy anglikán püspök fiaként. Nyolc fiútestvére és egy lánytestvére volt. A családja még gyermekkorában Dél-Afrikába költözött.

Hollywood előtt


Tizennégy éves korában elhagyta otthonát és beállt a Brit Hadseregbe azzal a szándékkal, hogy harcolhasson a Második búr háborúban. Bosszúságára nem a frontvonalba küldték, hanem a Windsori kastélyban a Királyi Testőrségnél állomásozott. Ráadásul később le is szerelték, amikor rájöttek, hogy még csak fiatalkorú.

Négy évvel később Kanadába költözött, ahol birkózóként és nehézsúlyú bokszolóként kezdte el keresni a kenyerét számos figyelemre méltó győzelmet aratva a ringben. 1913-ban visszatért Angliába, és kivette a harcokban a részét az első világháborúban. Közben az ökölvívást sem hagyta abba, 1918-ban a Brit Hadsereg nehézsúlyú bajnoka lett. A háború után elkezdett szerepelni brit némafilmekben.

Filmes karrier


A '20-as évek elején Hollywoodba költözött. Népszerű karakterszínész lett, gyakran alakított részeges alakokat. Többször megformált ír nemzetiségű személyeket is, ezért több rajongója tévesen azt feltételezte, hogy McLaglen inkább ír volt, mint angol. Karrierjének csúcspontja az 1935-ös A besúgó volt, melyért elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat.

A karrierje végéhez közeledve ismét emlékezetes alakítást nyújtott egy másik John Ford produkcióban, a John Wayne főszereplésével készült A nyugodt férfiban. McLaglen kimondottan népszerű volt Fordnál, mert a rendező gyakran szerepeltette a filmjeiben.

Az utolsó éveiben tv-sorozatokban is vendégszerepelt, főleg westernekben. Fiával a rendező Andrew V. McLaglennel is dolgozott együtt.

Magánélet


McLaglen háromszor nősült. Első felesége Enid Lamont volt, akit 1919-ben vett el. Egy lányuk született, Sheils és egy fiuk, Andrew, aki később filmrendező lett. Enid Lamont 1942-ben egy lovasbalesetben tragikusan életét vesztette. Második házassága Suzanne M. Brueggemannel öt évig, 1943-tól 1948-ig tartott.

Harmadik felesége Margaret Pumphrey, egy Seattle-i felső tízezerből származó nő lett, akit 1948-ban vett el. McLaglen az '50-es években megszerezte az amerikai állampolgárságot is. 1959-ben hunyt el szívinfarktusban 72 éves korában. A kaliforniai Forest Lawn temetőben helyezték örök nyugalomra.

Oscar-díj


Fontosabb filmjei


Fordítás


  • Filmművészetportál
  • USA-portálKategóriák: Angol színészek | Amerikai színészek | Anglo-amerikaiak | Brit ökölvívók | 1886-ban született személyek | 1959-ben elhunyt személyek | Oscar-díjasok


Dátum: 29.03.2021 08:14:12 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.