Vietnámi nyelvvietnámi
tiếng Việt
BeszélikVietnám, Egyesült Államok, Kambodzsa, Franciaország, Ausztrália, Laosz stb.
Terület Délkelet-Ázsia
Beszélők számatöbb mint 80 millió, ebből 70–73 millió anyanyelvi fő
Nyelvcsaládausztroázsiai nyelvcsalád → mon-khmer nyelvek → viet-muong csoport → vietnámi nyelv
Írásrendszer latin
Hivatalos állapot
Hivatalos Vietnám
Nyelvkódok
ISO 639-1vi
ISO 639-2vie
A Wikimédia Commons tartalmaz tiếng Việt témájú médiaállományokat.

A vietnámi nyelv (tiếng Việt) Vietnám hivatalos nyelve, a kb. hárommillió külföldön élő és az ország lakosságának 86%-át kitevő vietnámiak anyanyelve. Az ausztroázsiai nyelvcsaládba sorolják.

Szókészletének számottevő része (kb. harmada, formális szövegekben akár 60%-a[1]) a kínai nyelvből származik. Eredetileg a leírására is kínai karaktereket használtak, a 20. század eleje óta azonban a vietnámi hangkészlethez és tónusokhoz igazított mellékjelekkel kiegészített latin betűkkel jegyzik.[2]

Források


  1. Az angol Wikipédia Sino-Vietnamese vocabulary szócikke nyomán: „They [words and morphemes of the Vietnamese language borrowed from Chinese] comprise about a third of the Vietnamese lexicon, and may account for as much as 60% of the vocabulary used in formal texts.” Forrás: DeFrancis, John: Colonialism and language policy in Viet Nam, Mouton, 1977, ISBN 978-90-279-7643-7, p. 8.
  2. Sonny Nguyen: Modern written Vietnamese . [2007. május 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2007. május 23.)
Tekintsd meg a Wikipédia
vietnámi nyelvű változatát!Kategóriák: Természetes nyelvek | Vietnám kultúrája | Tonális nyelvek | Ausztroázsiai nyelvek


Dátum: 01.04.2021 10:07:26 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.