Világgá mentemVilággá mentem
(North)
1994-es amerikai film
Rendező Rob Reiner
Producer Rob Reiner
Alan Zweibel
Műfaj
  • fantasyfilm
  • vígjáték-dráma
  • filmvígjáték
  • filmdráma
  • regény alapján készült film
Forgatókönyvíró Alan Zweibel
Andrew Scheinman
Főszerepben Elijah Wood
Jason Alexander
Julia Louis-Dreyfus
Bruce Willis
Jon Lovitz
Dan Aykroyd
Zene Marc Shaiman
Operatőr Adam Greenberg
Vágó Robert Leighton
Gyártás
Gyártó Columbia Pictures
New Line Cinema
Castle Rock Entertainment
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 85 perc
Költségvetés 40 millió dollár[1]
Forgalmazás
Forgalmazó Columbia Pictures
Bemutató 1994. július 22.
Korhatár PG
Bevétel 7 millió amerikai dollár[1]
További információk

A Világgá mentem (eredeti cím: North) 1994-ben bemutatott családi film Rob Reiner rendezésében. A forgatókönyvet Alan Zweibel írta saját regénye alapján, s egyúttal a filmben is feltűnik.

A főszereplő Elijah Wood, mellette olyan színészek alakítanak mellékszerepeket, mint Bruce Willis, Dan Aykroyd, Jon Lovitz, Kathy Bates és Jason Alexander.

Tartalomjegyzék

Cselekmény


North tizenegy éves kisfiú, akinek elege lesz szüleiből. Jogilag elválasztja magát tőlük és világkörüli útra indul, hogy újakat találjon helyettük.

Szereplők


Szereplő Színész
North Elijah Wood
North apja Jason Alexander
North anyja Julia Louis-Dreyfus
Narrátor Bruce Willis
Arthur Belt Jon Lovitz
Buckle bíró Alan Arkin
Tex Papa Dan Aykroyd
Tex Mama Reba McEntire
Ho kormányzó Keone Young
Mrs. Ho Lauren Tom
Alaszkai apuka Graham Greene
Alaszkai anyuka Kathy Bates
Amish apuka Alexander Godunov
Amish anyuka Kelly McGillis
Ward Nelson John Ritter
Laura Nelson Scarlett Johansson

Fogadtatás


Bevételi adatok

A Világgá mentem egyöntetű elutasításra lelt kritikai körökben és a mozipénztáraknál is súlyos kudarcnak bizonyult: 40 milliós költségvetésével szemben mindössze hétmillió dollárt gyűjtött az Amerikai Egyesült Államokban.[1]

Kritikai visszhang

Roger Ebert filmkritikusra különösen rossz benyomást tett a film, szerinte Wood és Reiner is csinált már előtte sokkalta jobb filmeket. Ebert a ritka „nulla csillagra” értékelte a filmet, s még tíz év múltán is szerepel a tíz leggyűlöltebb filmjének listáján. Írása tartalmazott egy híressé vált részletet: „Utáltam ezt a filmet. Utáltam, utáltam, utáltam, utáltam, utáltam ezt a filmet. Utáltam. Utáltam minden idióta, hülye, üres, közönséginzultáló pillanatát. Utáltam, hogy azt hitték, bárkinek is tetszeni fog. Utáltam azt a sértést a nézők felé, hogy azt hitték, bárkit is szórakoztatni fog.”[2]

A szöveg egy rövidített változata lett a címe egy 2000-es kiadványnak, mely Ebert negatív kritikáiból válogatott.[3]

Díjak és jelölések

A filmet négy kategóriában jelölték Arany Málna díjra a 15. Arany Málna-gálán.

Fordítás


Jegyzetek


  1. a b c North (angol nyelven). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2021. február 17.)
  2. Ebert, Roger: Ebert's Most Hated - Roger Ebert's Journal - Roger Ebert . RogerEbert.com , 2005. augusztus 11. (Hozzáférés: 2019. április 30.)
  3. Feeney, Nolan: 7 of Roger Ebert's Most Brutal Movie Reviews (angol nyelven). Time, 2014. július 4. (Hozzáférés: 2021. február 17.)

További információk


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: 1994 filmjei | Columbia Pictures-filmek | Könyvadaptációk | Amerikai filmvígjátékok | Párizsban játszódó filmek


Dátum: 01.04.2021 07:39:25 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.