Vszevolod Illarionovics PudovkinVszevolod Illarionovics Pudovkin
Született 1893. február 16.
Penza
Elhunyt 1953. június 1. (60 évesen)
Riga
Állampolgársága
Foglalkozása
Iskolái
Kitüntetései
Halál okaszívinfarktus
Sírhely Novogyevicsi temető

A Wikimédia Commons tartalmaz Vszevolod Illarionovics Pudovkin témájú médiaállományokat.

Vszevolod Illarionovics Pudovkin (oroszul: Всеволод Илларионович Пудовкин; Penza, 1893. február 16.Riga, 1953. június 1.) orosz filmrendező, a montázstechnika kialakítója. Pudovkin műveit gyakran hasonlítják össze a másik híres orosz filmrendező, Szergej Eisenstein műveivel, de míg az Eisenstein által alkalmazott montázs a tömegek erejét dicsőítette, addig Pudovkin inkább az egyének bátorságára koncentrált.

Tanulmányait a Moszkvai Egyetemen végezte. Részt vett az első világháborúban, ahol német hadifogságba esett. A háború után mint forgatókönyvíró, színész és művészeti igazgató, majd igazgatóhelyettes dolgozott. Az 1926-ban forgatott Anya című némafilmjében (Vera Baranovszkajával a főszerepben) alkalmazta először a montázstechnikát, mely a későbbiek folyamán híressé tette nevét.

Filmjei


Könyvei magyarul


További információk


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Orosz filmrendezők | 1893-ban született személyek | 1953-ban elhunyt személyek | Lenin-renddel kitüntetettek | A Szovjetunió Kommunista Pártja tagjai | Az Orosz Birodalom katonái az első világháborúban


Dátum: 01.04.2021 11:04:57 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.