Walesi ábécéA walesi ábécé 28 latin betűből áll, a walesi nyelv írására használják.

A, B, C, Ch, D, Dd, E, F, Ff, G, Ng, H, I, L, Ll, M, N, O, P, Ph, R, Rh, S, T, Th, U, W, Y

Az angol nyelv hatására a J betű egyre elterjedtebb, bár a puristák továbbra is a tsi vagy si betűkapcsolatot használják helyette: JapanTsiapan/Siapan.

A betűk nevei: â, bî, èc, èch, dî, èdd, ê, èf, èff, èg, èng, aets/hâ, î[1], èl, èll, èm, èn, ô, pî, ffî/yff, èr, rhî/rhô, ès, tî, èth, û[2], ŵ, ŷ.

Tartalomjegyzék

Történelem


A legkorábbi latin betűs walesi szövegemlék a VI. századra tehető. Az akkori ortográgia eltérő volt a maitól, mivel a p, t, c, b, d betűk a /b, d, g, v, ð/ fonémákat jelölték. A XII.XIV. század idején változott az ortográfia, a b, d, g betűk már a /b, d, g/ hangokat jelölték, viszont nem volt egységes a /v/ jelölése, melyet az u, v, f, w valamelyikével jelölték. Ezzel szemben a /θ/ fonémának nem volt önálló jele, azt a /t/-hez hasonlóan a t betű jelölte. Ebben az időben igen gyakori volt a k betű használata, főként magas magánhangzók előtt jelölte a /k/ hangot. A későbbiek folyamán a k-t teljesen kiszorította a c használata.

A walesi írást először 1928-ban Sir John Morris-Jones vezette bizottság egységesítette. Ezen 1987-ben kisebb változtatásokat hajtottak végre, de lényegében napjainkban is ezt az egységes írásmódot használják.

Ékezetek


A magánhangzókon (a, e, i, o, u, y, w) néha találkozhatunk ékezetekkel is, melyek jelentése:

A magánhangzók feletti ékezet nem befolyásolja a sorbarendezést.

Digráfok


A ch, dd, ff, ng, ll, ph, rh, th betűket digráfoknak hívjuk, és nem választjuk el őket. Sorba rendezés szempontjából különálló betűként kell kezelni őket, tehát pl a ll mindig a ly után található.

Érdekességek


A walesi keresztrejtvényekben a digráfok egy négyzetbe kerülnek, így például a Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch településnév walesiül 51 betűből áll, míg magyarul 58-nak számolnánk…

Figyelemre méltó, hogy a rendezés szempontjából az ng kapcsolat kétféleképpen rendeződik:

Jegyzetek


  1. Délen a neve î dot
  2. Délen a neve û bedol

Külső hivatkozások


  • Írásportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Latin eredetű ábécék | Wales


Dátum: 27.03.2021 11:32:23 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.