Warner Bros.Warner Bros. Entertainment, Inc
Típus filmstúdió
Alapítva 1923
Székhely
Alapító
  • Albert Warner
  • Harry Warner
  • Sam Warner
  • Jack Warner
Iparág
Tulajdonos Warner Media Group
Forma
Termékek filmek
Anyavállalata Time Warner
Leányvállalatai

Warner Bros. Entertainment, Inc
Pozíció az USA térképén
é. sz. 34° 08′ 59″, ny. h. 118° 20′ 31″
A Warner Bros. Entertainment, Inc weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Warner Bros. Entertainment, Inc témájú médiaállományokat.

Warner Bros. Entertainment céget a három fivér, Harry Warner (1881–1958), Albert Warner (1883–1967) és Sam Warner (1887–1927) alapította meg. Egymás között megosztották a tisztségeket: az egyikük az elnöki tisztet töltötte be, a többiek a forgalmazásért és a gyártásért feleltek. 1903-ban kezdték meg működésüket, de csak 1925-ben kezdődött a Warners Stúdió szárnyalása, amikor a cég hajlandó volt kockáztatni a hangosfilm technológiájával.

Tartalomjegyzék

Működésük


Első filmhangosítási kísérletüket, a saját fejlesztésű vitaphone eljárást a Don Juan című filmjükkel mutatták be, amely még némafilm volt ugyan, de a kísérőzenét már hanglemezről játszották le. 1918-ban nyitották meg stúdiójukat a Sunset Boulevardon, Hollywoodban. A Dzsesszénekes és az 1928-ban bemutatott New York fényei korszakalkotó munkáik voltak. Az utóbbi volt az első párbeszédes hangosfilm a világon. A negyvenes években több nagy sztár szerződtetése garantálta a stúdió sikerét. Animációs filmjeik az élvonalba tartoztak. A Tapsi Hapsi és társai még ma is rendkívül népszerű figurák. 1956-ban két Warner fivér eladta cégbeli érdekeltségét egy televíziós társaságnak. A hatvanas évek filmjei közül kasszasikereket a Nem félünk a farkastól és a Bonnie és Clyde jelentettek. 1967-ben Jack Warner értékesítette a még meglévő tulajdonrészét a Seven Arts vállalatnak. Ekkortájt készült számos sikerfilmjük, többek között az Ördögűző, majd 1989-ben bemutatták a Batman című filmsorozat első darabját, ami a filmtörténet egyik legnagyobb bevételét hozta meg a stúdió részére. Ugyanebben az évben a Warner fuzionált a Time sajtóbirodalmával, és létrehozták a világ egyik legnagyobb médiavállalkozását, a Time Warner Companyt. A Warner Bros birodalomba beletartozik a Warner Studios, Warner Bros Pictures, WB Television, Warner Home Video, Castle Rock Entertainment, Turner Entertainment, Dark Castle Entertainment, DC Comics, és a Cartoon Network Studios – ami a Hanna–Barbera rajzfilmeken keresztül lett világszerte ismert.

Filmográfia


1920-as évek

1930-as évek

1940-es évek

1950-es évek

1960-as évek

1970-es évek

1980-as évek

1990-es évek

2000-es évek

2010-es évek

Fordítás


Források


A Wikimédia Commons tartalmaz Warner Bros. témájú médiaállományokat.
  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: Filmstúdiók


Dátum: 27.03.2021 10:12:56 CET

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.