ZsiványbecsületZsiványbecsület
(3 Bad Men)
1926-os amerikai film

Rendező John Ford
Producer John Ford
Műfaj
Forgatókönyvíró
Főszerepben George O’Brien
Olive Borden
Operatőr George Schneiderman
Gyártás
Gyártó Fox Film Corporation
Ország USA
Nyelv
Játékidő 92 perc
Képarány 4:3
Forgalmazás
Forgalmazó 20th Century Fox
Bemutató1926. augusztus 28.
1926 vége
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz Zsiványbecsület témájú médiaállományokat.

A Zsiványbecsület (eredeti angol címe 3 Bad Men) 1926-ban bemutatott amerikai néma westernfilm. Rendezte John Ford, ez volt az utolsó néma westernje.

Berkes Ildikó A western című könyvében Három rosszember címen említi a filmet.[1]

Tartalomjegyzék

Cselekménye


1877-ben Dakotában a kormány versenyeket szervez a földek szétosztásához: aki elsőként ér egy kijelölt földdarabra, az lesz a tulajdonosa. Sokan igyekeznek a város felé, hogy szerencsés esetben földterülethez és ott esetleg aranyhoz jussanak. Köztük van Lee Carlton, a szép fiatal lány is, akinek apját gonosztevők megölték. Három „rossz ember”, baljós arcú idősödő férfi elhatározza, hogy pártfogásába veszi a lányt, részt vesznek a versenyen és (Dan személyében) vőlegényt is találnak Lee-nek. A városban a csaló Layne Hunter seriff az úr, aki bandájával minden versenytársat eltetet az útból. A három jó „rossz ember” élete feláldozásával megmenti a lányt, aki így elsőként érhet a földdarabra, Lee és Dan egymásra találhat.

Fogadtatása nálunk


Egyszerre izgalmas és megható is a történet, váltakoznak benne a drámai és a könnyedén humoros jelenetek. „Az amerikai filmromantikának és érzelmességnek kivételesen tisztán ragyogó példája ez a film.” – írta róla Hevesy Iván 1926-ban. Minden tekintetben kiemelkedő alkotásnak tartotta, különösen a kocsiversenyt, a tömegjeleneteket és „a három aranyszívű csirkefogó alakításá”-t emelte ki.

Szereplők


Jegyzetek


  1. Berkes Ildikó. A western. Budapest: Gondolat Kiadó, 192. o. (1986) 

Források


  • Filmművészetportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lapKategóriák: 1926 filmjei | Amerikai westernfilmek | Némafilmek


Dátum: 31.03.2021 09:29:04 CEST

Eredet: Wikipedia (Szerzői [Laptörténet])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Változtatások: Az összes képet és a hozzájuk kapcsolódó legtöbb látványelemet eltávolítottuk. Néhány ikont a FontAwesome-Icons váltotta fel. Néhány sablont eltávolítottak (például „a cikk kibővítéséhez szükséges”) vagy hozzárendelte (mint például „hatjegyek”). A CSS osztályokat vagy eltávolították, vagy harmonizálták.
A Wikipedia-tól olyan linkeket, amelyek nem vezetnek cikkhez vagy kategóriához (mint például a „Redlinks”, „a szerkesztési oldalra mutató linkek”, „a portálok linkjei”), eltávolították. Minden külső linkhez tartozik egy további FontAwesome-Icon. Néhány apró változtatás mellett a médiatartályt, a térképeket, a navigációs dobozokat, a beszélt verziókat és a geomikroformátumokat eltávolítottuk.

Felhívjuk figyelmét: Mivel az adott tartalmat az adott időpontban automatikusan a Wikipedia veszi, a kézi ellenőrzés volt és nem lehetséges. Ezért a nowiki.org nem garantálja a megszerzett tartalom pontosságát és aktualitását. Ha van olyan információ, amely pillanatnyilag hibás, vagy pontatlan a képernyő, akkor nyugodtan lépjen kapcsolatba velünk: email.
Lásd még: Jogi nyilatkozat & Adatvédelmi irányelvek.